Menu

Taiderasti 4: Kässyinspis

Virkkaa nopea ja helppo kännykkäpussukka!

Tämän tehtävän suorittamalla pääset osallistumaan Kuvion Taiderastit-arvontaan! Voit osallistua myös millä tahansa muulla itse tekemälläsi käsityöllä.

Taiderastit-arvontoihin voivat osallistua vain lapset ja nuoret

TARVIKKEET

Kerää itsellesi kivoimmat lankakerät, joita haluat käyttää. Voit käyttää tähän mitä vain lankoja, vaikkapa pieniä jämälankakeriä. Jos käytät useita värejä, valikoi suunnilleen samanpaksuisia lankoja (tai käytä ohuempaa kaksinkertaisena). Tarvitset myös virkkuukoukun, joka sopii valitsemaasi lankaan. Jos lanka on tavallista villasukkalankaa (7 veljestä tms.), virkkuukoukku voi olla vaikka 3,5. Valitse virkkuukoukku, joka tuntuu omaan käteen sopivalta.

Jos kässätuntien virkkausohjeet ovat jo päässeet unohtumaan, kiva ja selkeä aloitussetti löytyy täältä: Suuri Käsityö -lehden Virkkauksen perussilmukat (videolista)

Pussukan virkkausohjeet

Osaatkin virkata ketjua, etkös vain (varsinkin noiden ohjeiden jälkeen)? Virkkaa ketju, joka ylettyy juuri ja juuri kiertymään kännykkäsi ympäri. Tästä tulee pussukan yläreuna. Kun olet mitannut, että se on sopiva, kiinnitä ketjun päät yhteen piilosilmukalla. Tsekkaa: Piilosilmukka-videovinkki (Suuri Käsityö)

  1. Ensimmäinen pylväskerros

Nyt sinulla pitäisi olla silmukkaketjulenkki ja koukulla yksi silmukka. Virkkaa sen jatkoksi vielä kaksi silmukkaa, niin sinulla on hyvin lyhyt ketju.

Muistatko, miten virkataan pylväs? Jos et: Pylvään virkkaaminen (Suuri Käsityö)

Virkkaa silmukkaketjulenkkiin pikkuketjusi viereen pylväs, niin, että sinulla on ikään kuin kaksi pylvästä vierekkäin: toinen on juuri tekemäsi kaksi silmukkaa ja toinen on tavallinen pylväs. Hienoa!

Virkkaa pylväät siitä eteenpäin kaikkiin seuraaviin silmukoihin, kunnes pääset takaisin sinne, mistä aloitit. Kiinnitä viimeinen pylväs viereiseen vetämällä piilosilmukka ensimmäisen pylvään yläreunan ja silmukkasi läpi.

Nyt sinulla on ikään kuin hyvin pienet narutikkaat, jotka on kiinnitetty päistään yhteen. (Tikkaina niillä ei kyllä pääsisi mihinkään, mutta kännykkäpussukkaan tämä on hyvä alku.)

  1. Toinen pylväskerros

Nyt kun sinulla on yksi silmukka koukulla, virkkaa taas kaksi silmukkaa sen jatkoksi. Sitten teet taas pylvään sen viereen. Jatka taas pylväiden tekemistä joka silmukkaan, koko kierroksen ympäri. Kun olet saanut taas koko reunan täytettyä pylväillä, sinun pitäisi päätyä taas kerroksen ensimmäisen pylvään viereen. Yhdistä pylväät jälleen piilosilmukalla. Nyt sinulla on jo kaksi kerrosta tehtynä. Huraa!

  1. Jatka samaan malliin

Jatka pylväskerrosten tekemistä samalla tavalla niin kauan, kunnes pussukkasi on kännykällesi riittävän pitkä. Kannattaa tehdä pussukasta hiukan pitempi kuin kännykkäsi on, jotta puhelimesi ei putoa sieltä helposti.

Aina kun saavut kerroksen viimeiseen pylvääseen, tsekkaile leveyttä ja tarkista ettet vahingossa virkkaa ylimääräisiä pylväitä liitoskohtaan. Muista, että kerroksen aloitusminiketju on myös yksi pylväs. Pylväitä pitäisi joka kerroksessa olla yhtä monta, jotta et tee vahingossa alaspäin levenevää pussukkaa. (Paitsi jos haluat juuri sellaisen.) Muuten tyyli on vapaa. Älä stressaa, langalla ei voi tehdä mitään korjaamatonta vahinkoa. Siitä tulee hieno!

  1. Pussukan pohja

Kun pussukkasi on tarpeeksi pitkä, ja olet taas yhdistänyt pylväät toisiinsa piilosilmukalla, puuttuukin enää pohja. Tämä on superhelppo: virkkaat vain tavallisilla kiinteillä silmukoilla reunat yhteen. (TAI: Jos et halua tehdä niin, voit myös ommella molemmat reunat yhteen parsinneulalla.) Pääasia, että yhdistät reunat niin, että kännykkäsi ei putoa pussukan läpi.

Kun olet kiinnittänyt reunat toisiinsa, voit katkaista langan ja vetää sen silmukasta läpi. Nykäise hiukan ja päättele sitten langan hukkapätkä piiloon. Päättelemiseen tarvitset parsinneulan (tylpän silmäneulan). Pujottele hukkapätkä neulalla pylväiden sisälle piiloon parin sentin matkalta. Kun arvelet, että riittää, katkaise loput. Valmis!

Kun olet ottanut virkkaamisen perusteet haltuun, voit tehdä vaikka minkälaisia pussukoita – tai mitä vain! Tätäkin ohjetta voi tuunailla ihan miten itse haluaa. Arvontaan voit osallistua joko kännypussukalla tai millä tahansa muulla itse tekemälläsi käsityöllä. Päästä mielikuvituksesi vapaaksi!

Miten osallistut arvontaan?

Laita kännypussukastasi tai muusta käsityöstäsi kuva Instagramiin. Liitä tekstiin mukaan myös merkintä #Kuviontaiderastit tai tägää kuvaan @kuviory – näin huomaamme, että olet tehnyt taiderastin! Jos sinulla ei ole omaa Insta-tiliä (tai jos tilisi näkyy vain kavereille), voit lähettää kuvan nuoriso-ohjaajallesi ja hän laittaa sen omalle Instagram-seinälleen sinun nimesi/nimimerkkisi kera. Voit lähettää kuvan myös suoraan Kuviolle sähköpostiin minna.autio@kuvio.org tai Whatsappilla numeroon 050-592 1914. Kirjoita viestiin, että kuvasi tulee Taiderasteihin!

Arvomme taiderastipalkintoja mahdollisimman usein, joten saatat osallistua samalla kuvalla moneen arvontaan. Jos haluat ”lisäarpoja”, tee lisää taiderasteja. Voit osallistua niin monella taiderastilla kuin haluat! Jokainen uusi taiderastikuva on aina uusi arpa.

Lisää taiderastitehtäviä löydät Kuvion Insta-tililtä @kuvioryKuvion Facebookista tai nettisivuilta www.kuvio.org/taiderastit.

Ohje © Minna Autio & Kulttuuriyhdistys Kuvio

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram